Mitä on arvo- ja hyväksyntäpohjainen lähestymistapa ja
HOT-pohjainen psyykkinen valmennus?
Arvo- ja hyväksyntäpohjaisella lähestymistavalla tarkoitetaan työskentelyotetta, jossa lähtökohtana on ihmisen omat toiveet ja tarpeet hyvästä elämästä. Siinä tavoitteet sidotaan osaksi itselle merkityksellisiä asioita ja arvoja elämässä. Arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa voisi kuvata sellaisten sanojen kautta, kuten psyykkinen joustavuus, tunteiden hyväksyntä, arvopohjaisuus, tietoinen läsnäolo, hyvinvointi ja kokonaisvaltaisuus.
Arvo- ja hyväksyntäpohjainen lähestymistapa (engl. mindfulness- and acceptance-based approaches) viittaa psykologian kentällä kontekstuaalisen psykologian tieteenalaan (Contextual Behavioral Science, CBS), johon mahtuu joukko erilaisia menetelmiä. Näistä käytetään myös ilmaisua kolmannen aallon käyttäytymisterapiat, joille on yhteistä erilaiset arvoihin, tietoisuustaitoihin, itsemyötätuntoon ja hyväksyntään pohjautuvat menetelmät ja harjoitteet. Näille menetelmille on ominaista myös se, että niitä kehitetään tieteellisen tutkimusnäytön avulla.
Kolmannen aallon käyttäytymisterapiamenetelmistä tunnetuin ja tutkituin on hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT), johon myös tämä verkko-ohjelma pohjautuu. Ohjelmassa hyödynnetään myös positiivisen psykologian elementtejä, jossa keskeistä on mm. taito tunnistaa ja hyödyntää omia vahvuuksia. Tutkimusnäytön perusteella psykologisen joustavuuden kehittyminen on tärkeää psyykkisen hyvinvoinnin, käyttäytymisen muutoksen ja suoriutumisen näkökulmasta. Siksi tämän työskentelyn keskeisenä sisältönä on juurikin kehittää urheilijan psykologista joustavuutta. HOTtia on sovellettu menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa useilla eri aloilla, kuten esimerkiksi suorituskyvyn ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä erilaisten hoitoa vaativien sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Yksi menetelmän soveltamisalue on juuri urheilupsykologia ja urheilijoiden psyykkinen valmentautuminen.
Psykologinen joustavuus tarkoittaa eräänlaista psyykkisten taitojen kokonaisuutta. Se koostuu kuudesta taidosta, osa-alueesta tai prosessista, joiden avulla psykologista joustavuutta voidaan kasvattaa ja kehittää. Näitä psykologisen joustavuuden osa-alueita ovat arvot, sitoutuminen arvojen mukaiseen elämään, tässä hetkessä eläminen, havainnoiva minä, hyväksyntä ja mielen kontrollin heikentäminen. Tässä verkko-ohjelmassa sovelletaan psykologisen joustavuuden osataitoja urheiluelämän tuomiin vaatimuksiin. Nämä osa-alueet menevät osittain toistensa kanssa päällekkäin, jonka vuoksi työskentely yhden taidon tai osa-alueen parissa kehittää samanaikaisesti myös muita psykologisen joustavuuden taitoja. Urheilijoiden ja nuorten kanssa työskentelyssä on myös vaikutteita positiivisesta psykologiasta, joka näkyy mm. vahvuuksien tunnistamisena osana psykologisen joustavuuden kehittämistä.
HOT-pohjaiselle työskentelylle on tyypillistä erilaiset kokemukselliset harjoitukset, metaforien käyttäminen ja niiden kautta oppiminen. Siksi verkko-ohjelma sisältää runsaasti erilaisia harjoitteita ja omaa ajattelua herätteleviä kysymyksiä ja pohdintoja.
Lähteet: Mindfulness and Acceptance in Sport -How to help athletes perform and thrive under pressure, 2020, toim. K. Henriksen, J. Hansen & C.H. Larsen. NY: Routledge